Het ontstaan van Bunzlau Pride of Poland.

In 2000 op een van onze eerste reizen naar een groot paardenevenement in Janow Podlaski vlakbij de Russische grens in Polen zag ik op het vliegveld van Warschau in een shop het prachtige Poolse Bunzlau servies. Ik was erg onder de indruk en kocht daar meteen verschillende onderdelen van het servies en zo is het sparen begonnen.

Bunzlau is de Duitse naam voor Boleslawiec, een plaats in Polen waar verschillende fabrieken staan waar dit servies nog met de hand wordt gemaakt. De klei waar dit servies van wordt gemaakt wordt daar in de omgeving uit de grond gehaald. De vormen worden de eerste keer gebakken op 1250gr en daarna beschilderd met de hand en gestempeld met hele kleine sponsjes die ook met de hand worden uitgesneden. Hoewel er duizenden verschillende decors bestaan zie je de kenmerkende blauwe rand bijna in elk stuk terug. Dit maakt het zo leuk om te mixen en matchen. Door die blauwe rand blijft de eenheid bestaan. Elk model heeft zijn eigen nummer en elk decor ook.

Ook zijn er hele speciale Unikat stukken, enig in zijn soort en waarvan de handtekening van de artiest op de onderkant staat. Daarnaast is er een serie Limited Edition die maar een beperkt aantal serviesdelen omvat.
Alles is lood- en cadmiumvrij.

Het servies is ovenbestendig en kan ook in de magnetron en vriezer maar het is in verband met breukrisico niet verstandig een schaal uit de vriezer meteen in de oven te plaatsen.

Bij het sparen krijg je het gevoel van Rupsje Nooitgenoeg. Steeds weer zie je nieuwe onderdelen of motieven die je heel graag aan je verzameling wil toevoegen.

Al jaren had ik het plan om wat te gaan doen met deze schitterende spullen maar de tijd ontbrak. Sinds enige tijd ben ik gepensioneerd, na ongeveer 40 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt als leerkracht en ontstond het idee om mijn hobby uit te breiden en het prachtige servies uit Polen te halen om ze hobbymatig aan te bieden aan andere echte liefhebbers tegen eerlijke prijzen.

We kopen in bij verschillende fabrieken in Boleslawiec maar het grootste gedeelte wordt gekocht bij Ceramika Artystyczna waar vandaan ook al het Bunzlau servies voor de Benelux geimporteerd wordt. Onze eigen import maakt dat onze prijzen tot 40% lager liggen dan de winkeladviesprijzen in o.a. Nederland.

We leveren 1 quality tenzij uitdrukkelijk anders wordt vermeld.

Ik hoop dat velen met ons kunnen en mogen genieten van de trots van Polen uit Bunzlau/Boleslawiec.

Vandaar de naam “Bunzlau Pride of Poland”.

We zijn heel kleinschalig en hobbymatig bezig en hebben daardoor tijd en aandacht voor al uw wensen of vragen.
U kunt ons ook vinden op Facebook.

Marga Sanderse